AVEKKI on peruskoulutus ja toimintatapamalli väkivallan ennaltaehkäisyyn ja hallintaan. AVEKKI koulutuksen tavoite on aggression ja väkivallan ennaltaehkäisyn ja hallinnan taitojen kehittäminen sekä turvallisen arjen luominen niin työntekijöille kuin myös asiakkaille, joita he työssään kohtaavat.
Kenelle sopii
AVEKKI Koulutus on suunnattu työyhteisöille, jotka hyötyvät ja tarvitsevat etenkin väkivaltaa ja aggressiota ennakoivia ja ennaltaehkäiseviä menetelmiä sekä keinoja aggression ja haastavan käyttäytymisen kohtaamiseen: mm. terveysala, koulut, päiväkodit, lastensuojelu, lastenkodit, sosiaali- ja perhetyö, vartijat, kaupan ala.
AVEKKI-koulutuksen kuvaus
Aggressiivisten tilanteiden kohtaaminen, väkivalta ja sen uhka työssä lisäävät stressiä ja työn kuormittavuutta ja vaikuttavat heikentävästi niin työhyvinvointiin kuin työssä viihtymiseenkin. Tämä näkyy myös sairauspoissaoloina.
Yhä useammin kaivataan tietoa ja kokemusta siitä, miten tulee toimia, kun kohdataan aggressiota, väkivaltaa ja väkivallan uhkatilanteita. Kaivataan myös selkeitä toimintatapoja työyhteisöille siihen, että jokainen työyhteisössä pystyisi toimimaan haastavissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti – luottamus työkaveriin ja yhteisöt toimintaohjeet haastaviin tilanteisiin vähentävät työn kuormittavuutta ja stressiä sekä lisäävät työhyvinvointia. AVEKKI-toimintatapamalli lisää työn turvallisuutta ja työyhteisöjen yhteisöllisyyttä.
Koulutus antaa perustiedot ja taidot väkivaltaisen aggressiivisesti käyttäytyvän ihmisen ammatilliseen ja turvalliseen kohtaamiseen sekä itsensä suojaamiseen.
Koulutus sisältää sekä teoriaa että fyysisiä harjoitteita aggressiivisen ihmisen hallintaan, irrottautumisiin ja itsen suojaamiseen liittyen. Avekin fyysiset harjoitteet ovat turvallisia, hoidollisia ja kivuttomia ja niiden tavoitteena on toimia aggressiota rauhoittavina ja yhteistyötä rakentavina.
Koulutuksen kantava teema on aggression, väkivallan ja haastavan käyttäytymisen tilanteiden ennaltaehkäisy ja ennakointi. Tilanteissa toimimista käymme läpi eri näkökulmista – mm. aggression varhaisen tunnistamisen, tilanteiden luokittelun, rauhoittavan sanattoman ja sanallisen vuorovaikutuksen, ammatillisuuden ja fyysisen hallinnan näkökulmista.